neljapäev, august 03, 2006

You've got your orders better shoot on sight

Standup - s.o. "reporter kaadris" - peaks olema kreatiivne saatelõik. Mitte et paneme kaamera käima ja küll vaataja ära vaatab, kuidas vuntsidega onu päheõpitud teksti annab. Keskplaanis - taustaks võsa ja tükike maja puuvooderdist. SEE_EI_OLE_STANDUP.

Ka see ei ole standup, kui sama onu Tornimäe kvartalis - vasak näopool päikesepaistes, parem varjus - vaatajaga räägib. See asi ei ole esteetiliselt standup, sest korralik standup on läbikomponeeritud - ta ei lase kanalit vahetada, ta veab saate käima. Mida lühem on saade, seda kiiremini tuleb see käima tõmmata. Ja ilma stilistita onud staatilises keskplaanis ei ole paraku parim strateegia selleks.

Standup on žanr žanris. Ja sellel žanril on omad reeglid: seda ei saa salvestada lahtise avaga, sest standupis on taust tähtis - taust, mis peaks rääkima pool juttu ise. Seda ei tehta ka pohhui valgusega, sest kontseptsioonitu kontseptsioon teeb vaataja rahutuks.

Aeg-ajalt ikka juhtub, et tuleb teha pisut haltuurat. Veel võib juhtuda, et opp ei saa pilti kätte punktist, kus ta tahaks salvestada. Aga standup ei ole see koht, kus niisuguseid asju juhtub. Standup on saate visiitkaart. Standupi eelduseks on karisma. Sitta standup'i ei vabanda välja rahapuudusega - vähemalt minu ees mitte.

AK toimetuses öeldakse ikka, et kui mujal maailmas tehakse uudistesaadet selleks, et uudiseid näidata, siis Eestis tehakse uudiseid selleks, et saade saaks eetrisse minna. Aga seda ei ole vaja.

Samamoodi ei ole standup'i vaja teha selleks, et formaat näeb ette. Standup'i tehakse hoopis selleks, et formaat näeb ette karjuva vajaduse standupiks. N'est-ce pas?

Tahate teada, kuidas standup'i kiiresti, odavalt ja veenvalt purki saada? Call me any time! - mu telefon on 51 74641 ja kontonumber 22 100 515 0734.

*****

Shots ring out in the dad of night
The sergeant calls: "Stand up and fight!"
You're in the army now
Oh, oh, you're in the army now